“Als ik val, dan vallen we allebei.” Tijdens een roekeloze afdaling op haar racefiets, besefte ze opeens dat ze zwanger was. Tot de vierde maand had Iris die gedachte kunnen parkeren. Ze wou helemaal geen kinderen, want ze vond zichzelf  helemaal niet geschikt als moeder. Dat was drie jaar geleden.

Een moeder met twee linkerhanden

Voor Iris is moederliefde niet vanzelfsprekend. Dat was haar van huis uit niet voorgeleefd en “ik zat zelf niet lekker in mijn vel.” Dat is zacht uitgedrukt voor het probleem waarvoor zij bij Dimence kwam. Iris heeft moeite met haar emoties en dat uitte zich onder meer in ongeremd sporten en werken, veel alcoholgebruik en een ongezond eetpatroon.

“Toen Jort werd geboren, was ik een moeder met twee linkerhanden.” Twee weken daarvoor had ze kennis gemaakt bij Jeugd ggz. “Omdat ik wil dat Jort een andere jeugd krijgt dan ik.” In het begin was het moeilijk. Iris was zo teruggetrokken dat zelfs haar vriendinnen niet altijd bij haar thuis konden komen. Het contact met Carla van Jeugd ggz groeide langzaam. Maar ook het contact met Jort ging niet vanzelf. “Als hij huilde, trok ik mij terug. Ik ben wel eens letterlijk weggelopen.”

Een saaie baan

Iris kreeg best veel begeleiding. Gesprekken voor haarzelf bij Dimence. Met Jort samen gaat ze naar Jeugd ggz én Carla kwam bij haar thuis. Maar nu ze er zo over nadenkt is er wel veel veranderd. “Mijn leven is 180 graden gedraaid,” zo vat ze het samen. Dat betekent dat ze niet meer drinkt, dat ze het sporten beperkt tot recreatief hardlopen en wielrennen en dat ze goed voor zichzelf zorgt. “Ik heb zelfs een saaie baan,” zegt ze serieus. “En dat is heel bijzonder. Vroeger haakte ik af als het saai werd. Nu ben ik meer thuis, ik zorg voor Jort en mijn partner en ik denken zelfs voorzichtig aan samenwonen.”

De begeleiding thuis is gestopt. Ze heeft de normale vragen die ouders altijd hebben en de thuiszorg is daarvoor haar vraagbaak. En ze heeft haar partner én een goede vriendin die ook kleine kinderen heeft. Die kent haar verhaal en begrijpt haar.

Iris deelt de overwinning

Pas viel ze weer terug in haar onzekerheid en angst. Meteen was ook de drank er weer. “Ik ben daar gelukkig goed uitgekomen.” Iris deelt die overwinning met haar vriend én met Jort. “Hij geeft structuur aan mijn leven. En door mij trok hij zich ook terug. Als ik val, dan vallen we allebei. Dat wil ik niet.”

De gebruikte namen van de personen in dit interview zijn niet hun echte namen. De personen op de foto zijn niet de mensen uit het interview.