Lian Mannessen en Miriam Rekers zijn gezinscoach in Almelo. Drie jaar geleden heeft de gemeente Almelo besloten om de problemen in de buurt onder te brengen bij sociale wijkteams. Daar wordt ingezoomd op de problemen en mocht er in de gezinssituatie iets niet in orde zijn, dan worden zij ingeschakeld.

“Onze eerste taak is dan om bij het gezin langs te gaan. Een gesprek voeren. Vaak zijn er meerder dingen aan de hand en heeft het gezin al een dossier. Wij kijken of dingen anders kunnen, maar bovenal vragen we wat het gezin zelf wil. Waar maken zij zich druk over, wat willen ze…”

“Soms voelen we ons helikopterpiloten”, vindt Miriam. “We hangen boven het gezin en zien vaak een combinatie van verslaving, huiselijk geweld of schulden en de onrust die dat geeft.” Lian vervolgt: ”Doordat wij de zorgkaart van Almelo kennen, weten we de wegen om hulp in te schakelen en maken we een plan van aanpak.” De gezinscoaches van Jeugd ggz Twente werken veel samen met andere organisaties binnen de Dimence  Groep, maar ook bijvoorbeeld met Tactus verslavingszorg en met ZorgSelect. Maar ze waken ervoor dat zij het persoonlijk contact houden en dat het gezin één aanpak ervaart.

Het doel is altijd weer om het gezin veiligheid te bieden. Veiligheid die de mensen zelf kunnen behalen door oplossingsgericht te werk te gaan. Doordat de gezinscoaches 6 uur per week (gedurende een periode van een half jaar) bij het gezin zijn, bouwen ze een band met het gezin op. “Daardoor creëren we rust en kunnen we samen vooruit kijken.”

In Almelo leven veel gezinnen onder de armoedegrens. “Het valt ons op hoe creatief mensen zijn. Het is mooi om te zien hoe ze, als ze bewust van dingen zijn, ineens veel meer met een euro kunnen. En we kunnen ze blij maken als het kind een verjaardag kan vieren doordat wij 'verjaardag in de maak' hebben ingeschakeld of er gesport kan worden met behulp van het sportfonds. Mooi om dit werk te mogen doen.''

Op de foto: links Lian Mannessen, rechts Miriam Rekers