“Je doet het hier niet alleen,” vindt Martine Heersink. Ze werkt als klinisch psycholoog in het team van Jeugd ggz Twente. Dat team werkt in drie locaties in Almelo, Nijverdal en Vroomshoop. “Het persoonlijk contact met de collega’s is fijn, vakinhoudelijk en behandelinhoudelijk vinden we elkaar en we kunnen samen ons werk ontwikkelen.”

Veilige plek

Jeugd ggz Twente is onderdeel van het regionaal werkende Jeugd ggz. Maar Martine ziet het Twentse team eigenlijk als een kleine lokale organisatie. “We hebben korte lijnen, niemand is de baas, we zijn open naar elkaar. Een veilige plek,”  zo omschrijft ze haar team. “En met onze drie locaties zitten we dicht bij de mensen, we hebben contacten met lokale organisaties, met scholen en gemeenten.”

Zelf een plan geschreven

“Als team zijn we zelfverantwoordelijk, en daar vind ik wel wat van,” lacht Martine. “Maar de hoofzaak is dat we als team de verantwoordelijkheid en de vrijheid hebben om ons werk in Twente te ontwikkelen. Dat vind ik echt mooi, dat we zo veel zelf kunnen bedenken en ook uit kunnen voeren. Als voorbeeld noemt ze de kidz-poli; een specialisatie voor kinderen van 0 – 6, waarvan zij de behandelcoördinator is. “We zagen de behoefte aan zo’n specialistische voorziening in onze regio. Dat hebben we aangekaart, we hebben een plan geschreven en nu is die poli een zelfstandige taak voor ons team. Inclusief de faciliteiten van personeel en werkruimte. Daarmee kunnen we echt goed werken voor de kleintjes!”

Persoonlijke Ontwikkeling

“Dus, als je wat wil, dan kan dat,” Martine tempert meteen de verwachtingen: “Nou ja, niet alles natuurlijk. Ook hier moeten we met minder middelen het maximale er uit halen. Maar wat wél kan is dat we zelf actief zijn en dat we ons kunnen ontwikkelen.”

Ontwikkeling is een belangrijk begrip voor Jeugd ggz. Vakinhoudelijke ontwikkeling staat hoog in het vaandel, maar ook het ontwikkelen van ondernemerschap en samenwerking. Martine herkent dat: “als je iets wil, dan kan dat, ook op het gebied van scholing. Maar minstens zo goed is wat we in onze teampraktijk: plannen maken, maatschappelijk ondernemen en leren werken in nieuwe samenwerkingsverbanden.”

Dat wist ik nog niet

“De psychiatrie zou laagdrempeliger kunnen worden.” Martine kaart een idee aan dat ze een poos geleden opperde: “dat kan met een app waarmee we contact kunnen hebben met cliënten. Voor vragen en consultatie. Maar ook voor contacten met het voorveld.” Dat idee is opgepakt en wordt uitgewerkt door Impluz, de innovatiestichting naast jeugd ggz. “Dat wist ik nog niet,” roept ze. “Wat leuk dat die er komt!”